| Att Föda Barn |
Visste du att det går åt kalorier att föda barn, 500 kalorier i timmen,
vi använder 2000 på ett dygn.
Därför ska man ladda som om man skulle delta i ett marathon,
med kolhydrater! Mycket pasta.
Och under förlossningen ska man dricka mycket,
precis som om man sprang New York marathon i gassande sol.
* * * *
De flesta gravida känner av sammandragningar under graviditetens senare del. Livmodermuskeln tränar inför det stora förlossningsarbetet och mjukar så småningom upp livmodertappen som senare skall öppna sig helt för att barnet skall kunna tränga ner och födas fram.
Öppningsskedet
Förlossningens första fas. Den består av en inledande latensfas där värkarbetet startar och etableras. Det kan fortfarande vara glest mellan dem, men det är inte längre fråga om några träningsvärkar. Du är förmodligen kvar hemma under denna tid. När du åker till förlossningen har ditt värkarbete tilltagit i styrka och kommer tätt, du är inne i det aktiva öppningsskedet.
På förlossningsavdelningen får du träffa din barnmorska. Man undersöker att både du och ditt barn efter omständigheterna mår bra. Blodtrycket mäts och barnets läge i magen kontrolleras. Barnets hjärtslag lyssnas av och det noteras hur täta och långa dina värkar är. Barnmorskan får tid att ta del av din mödravårdsjournal och kan förhöra sig med dig om dina eventuella önskemål och behov inför förlossningen.
Under det aktiva öppningsskedet skall värkarbetet pressa barnet nedåt och bit för bit tänja ut livmoderhalsen. Är du förstföderska kan detta skede ta 9-15 timmar. De första centimetrarna brukar ta längst tid, fullvidgat är det efter 10 cm.
Kraften i värkarna kan kännas överraskande mäktiga och smärtan kan vara intensiv. Det är lätt att bli osäker och många blir rädda att de inte skall klara det. Men för de allra flesta infinner sig efter ett tag en ny styrka. Du kommer in i en rytm och upplever att du faktiskt klarar att hantera värkarna, en i taget och så en stunds vila då du hinner hämta ny kraft innan nästa värk.
Förhoppningsvis har du god nytta av dina förlossningsförberedelser och kan finna ett sätt att fokusera och slappna av på. Men om du känner att du behöver smärtlindring skall du inte dra dig för att be om det. Till en början kan det ofta räcka med ett varmt bad och massage. Akupunktur, lustgas och ryggbedövning är exempel på andra smärtlindringsformer som går att använda under öppningsskedet.
Barnmorskan kontrollerar regelbundet hur din livmoderhals öppnar sig och hur barnet roterar nedåt. Under dessa timmar är inte barnmorskan hos dig på rummet hela tiden. Därför är det av stor vikt att du har din partner eller någon annan trygg, nära person med dig som stöd och hjälp. Du kan när du vill ringa på personalen som hela tiden finns i närheten för att hjälpa dig, ge råd, stötta och uppmuntra.
Utdrivningsskedet
När livmodertappen öppnat sig helt finns inte längre några kanter kvar som hindrar barnet från att tränga ner mot slidöppningen. Nästa fas, när du aktivt får vara med och krysta, tar vid.
För varje ny värk trycker barnets huvud mot bäckenbotten och pressar samtidigt samman tarmen. Det gör att du får en impuls att krysta. Det gör ingenting att det tar lite tid. På så sätt hinner barnets huvud anpassa sig och gradvis tänja ut vävnaderna i slidan och vid slidmynningen. Risken för bristningar minskar, även om det är helt normalt att brista något.
Hur lång tid utdrivningsskedet tar beror på hur barnet bjuder sig, hur effektivt värkarbetet är, om vävnaderna är mycket spända, vilken smärtlindringsmetod som används och hur mycket ork mamman har kvar
När du krystar ger en ryggbedövning visserligen en mycket effektiv smärtlindring, men avigsidan är att du antagligen inte känner krystimpulsen alls eller lika mycket. Då är det vanligt att man försöker dra ner på doseringen och istället, om det behövs, försöker klara sig med t.ex. lustgas den sista stunden. Kom också ihåg att du under ett värkarbete själv producerar det som kallas för kroppens eget morfin, endorfiner, som är smärtlindrande och lugnande. Dessutom sker en viss lindring av att trycket mot vävnaderna gör att de svullnar och i viss mån bedövar sig själv.
Så fort barnet fötts fram avstannar värkarbetet. Du blir helt fokuserad på mötet med ditt lilla barn. Kanske du inte är helt medveten om att förlossningens tredje skede tar vid.
Efterbördsskedet
Nu drar sig livmodern åter samman, denna gång för att stöta ut moderkakan med den hinnsäck som barnet legat i. Samtidigt kommer det en blödning eftersom sårytan på livmoderväggen, där moderkakan fäst och vuxit i 9 månader, blöder.
Därefter kontrollerar man noga och återkommande att din livmoder drar ihop sig ordentligt. Moderkakan inspekteras för att man skall kunna se att den är hel och fin.
Du har fött barn och har ett helt nytt liv som förälder att se fram mot.