Solsken & dunkadunka

Snart förmiddag. Magen kurrar så jag ska strax ställa mig & grädda pannkakor med Fransk löksoppa till :)
När vi ätit så drar vi nog ut i solen lite granna. Lite ljusbehandling behöver vi väl alla så mycket som det går efter denna vintern. Hade behövt en utomlandsresa, men får väl hoppas att vi kan hänka med stora tjocka släkten till Cypern i augusti. Jag ska jobba som aldrig förr i sommar för att kunna följa med.
Vi behöver verkligen det efter den hemska sjukdomsperioder, graviditet, operationer & en otroligt låååååång vinter.

Fransk löksoppa:
4 personer
6 st  gul lök(ar)
2 msk  smör
1 tsk  socker
1 l  vatten
1 tärningar  grönsaksbuljong
1 dl  vitt vin, torrt
2 tsk  timjan
2 tsk  salt
2 krm  svartpeppar, grovmalen
4 skivor  lantbröd
100 gram  lagrad ost, mager
4 kvistar  timjan

Värm ugnen till 275 grader. 

Skala och skiva löken fint. Fräs den mjuk i smör 5-10 minuter men låt den inte få färg. Strö över socker. Rör om och tillsätt det kokande vattnet, buljongtärning, vin och timjan. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 

Rosta brödskivorna lätt i ugnen på båda sidorna. Riv osten grovt.

Fördela löksoppan i ugnsfasta soppskålar. Lägg på brödskivorna och en näve riven ost. Gratinera i 5-10 minuter. Garnera med en kvist timjan.

Det går också att gratinera osttoasten separat och sedan lägga den på soppan om man inte har ugnsfasta soppskålar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0